RSS blog posts RSS comments

Allt om Skene i Västra Götaland

Posted by: admin | Category: | Comments Off on Boende i Skene

Bostadsbebyggelsen på en ort berättar ofta en hel del om ortens historia. I Skene, som hade sin storhetstid under 60-, 70- och 80- talen med ett stort antal textilväverier, präglas bebyggelsen i den centrala delen av tätorten av hyresbostäder. Dessa byggdes för att skapa goda boendemiljöer åt de som arbetade på väverierna. Skene var då arbetarnas ort.

Det har med tiden förändrats, inte minst på grund av att strukturen på arbetslivet har förändrats i landet. Med goda möjligheter till arbetspendling till Borås, Göteborg och Varberg väljer många att bosätta sig i Skene för lugnet, naturen och även för att bostadsmarknaden inte är överhettad på samma sätt som i Göteborg och Borås. Närheten till Göteborg/Landvetters flygplats bidrar också den till Skenes popularitet som bostadsort.

Samhällsservice

Den som väljer att flytta till en ort är naturligtvis mån om att få tillgång till den samhällsservice som man kan tänka sig behöva använda. Skene står väl rustat med förskolor, grundskolor med årskurserna F-9 samt Marks kommuns Gymnasieskola. Dessutom finns Kulturskolan för musik och teater.

I Skene finns dessutom sjukhus, vårdcentral, bibliotek och badhuset Kaskad. Föreningslivet är på topp och många idrottsföreningar är verksamma i Skene. Den absolut största är SoIS som representerar flera idrotter och där fotbollen är störst.

Kommunikationer

Pendelbussar går till närliggande större orter som Göteborg och Borås samt Varberg. Till Borås och Varberg går även tåg och Skene har en egen station där tågen stannar. Riksväg 41 har hög standard och gör resan till Borås och Varberg både snabb och säker.

Centrala bostäder

skenekartaCentum av Skene präglas av flerfamiljshus och butiker av olika slag. Det är i huvudsak hyresrätter som ligger centralt, och flera av husen är från 60- och 70-talen. Letar man sig en liten bit utanför centrum stöter man snart på äldre småhusområden med raka gator som skvallrar om att de från tidigt 70-tal. Längre ut hittar man nyare villaområden med större hus.

Det råder ingen direkt brist på bostäder i Skene, å andra sidan har bostadsmarknaden lugnat ner sig sedan kraven på att amortera sina huslån kommit. Det finns bostäder till salu hela tiden, och en analys som en mäklare på Fastighetsbyrån genomfört ger vid handen att det är ytterst osannolikt att en bostad skulle förbli osåld i Skene. Detsamma tycks gälla i närliggande Kinna och Örby. Vill man flytta hit så finns både äldre och nyproduktion att välja mellan. Både bostadsrätt och ägande gäller då som upplåtelseform.

Äldreboende

Marks kommun erbjuder två typer av boenden för sina seniorer: trygghetsboende och vård- och serviceboende. Trygghetsboende kan man ansöka om då man fyllt 75 och är boende i Marks kommun. Boendet är väl anpassat för äldre som har de flesta av sina förmågor kvar men vill ha den trygghet som personalnärvaro ger samt att här finns gemensamhetslokaler där man kan träffas för aktiviteter eller äta tillsammans.

Behöver man omfattande hjälp är det vård- och omsorgsboende som gäller. Där finns vårdpersonal dygnet runt och sjukgymnaster och arbetsterapeuter på dagtid.

I Skene finns flera boenden av de två typerna. Det kan vara skönt att veta att man kan en anhörig nära även vid hög ålder.

 


Comments are closed.