RSS blog posts RSS comments

Allt om Skene i Västra Götaland

Posted by: admin | Category: | Comments Off on Musik i Skene

Där det finns människor finns det musik. Det spelas och sjungs lite varstans i Sverige. Garageband och kyrkokörer samsas om samma uttryckssätt – musik. Skene är inget undantag.

Kulturskolan som finns i Kunskapens Hus finns där för att stärka intresset och återväxten i en del av kultursektorn. 700 elever är engagerade inatt lära sig att spel ett instrument enskilt och i många fall i orkester. Det finns även sångklasser som utvecklar röster och ger framtida körsångare en grundutbildning. I Kulturskolan skapas grunden för musikutövning för nytta och eget nöje.

Det finns även några lokala band. Dolk och Tauros heter de. Man kan lyssna på dem på nätet, genom att söka på “Band i Skene” kommer man till en sida där alla band kan ladda upp en demofil för alla internetanvändare att lyssna på.

trummorskeneI Skene station bubblar det nytänkande då det gäller musik. Där huserar RNM som står för Resurs Ny Musik. Det är att likna vid en projektgrupp som ska verka för att underlätta för unga musiker, tonsättare och ensembler Västsverige att komma vidare. RNM finansieras av Statens Kulturråd och Västra Götalandsregionen. De har fyra fokusområden vilka är konstartsutveckling, internationalisering, strukturer samt internationalisering. RNM är alltså en stor resurs som lokaliserats till Skene.

Det finns mer musik i Skene. På biblioteket spelar olika musiker och ensembler, ofta i samarbete med Musik i Väst som förmedlar musik och musiker i alla möjliga genrer. Under hösten har Petra Haraldsson, en singer-songwriter, uppträtt på biblioteket tillsammans med två andra musiker som ackompanjerat henne.

Svenska kyrkan står för en stor del av musiklivet i Skene. I Örby-Sken församling finns två kyrkokörer samt en barnkör. Dessa körer sjunger inte bara i kyrkan utan framträder även i profana sammanhang om tillfälle ges.

Sist men inte minst ska Kulturhus Skene nämnas där det inte spelas så mycket musik live, men däremot visas här musikal och opera på en storbildsskärm med HD-kvalitet några gånger varje år.

 


Comments are closed.