RSS blog posts RSS comments

Allt om Skene i Västra Götaland

Posted by: admin | Category: | Comments Off on Hur man tar sig bäst till Skene

skenebussDet finns flera sätt att ta sig till Skene, som ligger vackert beläget i Viskadalen vilken har fått ge namn åt järnvägslinjen Viskadalsbanan. Järnvägen går mellan Borås och Varberg och Skene trafikeras med fler än tio tåg om dagen i vardera riktningen under vardagar. Tågen körs av Västtrafik och går genom tre län, men det finns periodkort att köpa till tågresorna om man pendlar eller åker ofta. Anslutningar till Stockholm och Göteborg får kan man finna i Borås respektive Varberg.

Bussar går till och från Skene. De kommer från Göteborg, Borås och Varberg och har täta förbindelser. Dessa bussar körs av Västtrafik liksom tågen, och det finns en viss samordning mellan trafikslagen.

Kommer man långväga, kanske till och med från utlandet, är det inte längre än 35 kilometer från Landvetters flygplats utanför Göteborg till Skene. Det går att sedan ta flygbussen till Göteborg och där byta till buss till Skene.

Ett bra val, kanske inte ur miljösynpunkt, är att ta den egna bilen.  Riksväg 41 går genom Kinna och stryker förbi alldeles utanför Skene. Landskapet i Viskadalen är vackert och den slingrande Viskan glimmar till mellan träden gång på gång. Om man väljer bilen kan man passa på att besöka några trevliga ställen på vägen, eller varför inte i Marks kommun.

Strax utanför Skene i Örby ligger Ramsholmens kulturreservat som då det inrättades var ett av landets första. Här finns tecken på bosättningar från förhistorisk tid men även husgrunder och andra kulturspår från medeltiden. Mitt i reservatet ligger Dräggsjön som är mycket artrik, både under och över ytan. Kanske kan sjön locka till ett dopp eller så vill kanske resenären pröva sin fiskelycka.

Om man är en riktig naturmänniska och miljövän kan man ta sig till Skene utan någon som helst miljöpåverkan. Det går nämligen att paddla dit på Viskan.

 


Comments are closed.