RSS blog posts RSS comments

Allt om Skene i Västra Götaland

Posted by: admin | Category: | Comments Off on Idrott och sport i Skene

Vad är idrott och vad är kultur? I Marks kommun har man organiserat det så att den kommunala förvaltningen är gemensam för kultur och fritid. Till fritid hör just kommunens idrottsanläggningar och föreningsstöd.

Många föreningar

Idrott och olika sporter bedrivs nästan alltid i föreningsform och i Skene finns det en rad olika idrottsföreningar. Som på alla mindre orter finns det ett fotbollslag – Skene IF som spelar i division V södra och till och med vann den serien 2014. Skene IF är en gammal klubb som bildades redan 1921 och planerar nu för klubbens 100-åra jubileum. För att säkra återväxten har man även stor ungdomsverksamhet. Hemmaarenan Vävarevallen har fått sitt namn efter den stora textilindustri som fanns i trakten tidigare. Eftersom Skene IF spelar så långt ner i divisionerna, så lär man inte kunna spela på Skene IF på någon sportsbetting sajt. Men det hade varit kul att se fotbollslaget på oddset lången hos Svenska Spel. En dag kanske.

Motorsport

Skene Motorsällskap har flera sporter på sitt program. De har sektioner för rally, folkrace, rallycross, ATV, motocross och enduro. Den senaste grenen på motorträdet är offroad. Två medlemmar är licensierade för att köra bil ute i naturen, dock har man ingen egen bana för offroad som ofta körs på militära övningsfält.

Skene MS arrangerar själva tävlingar i motocross och enduro. Man har en egen bana för både motocross och enduro och klubben anordnar motocrosskola några kvällar varje år för att ge möjlighet åt dem som vill prova på sporten.

skenegolfGolf

Inom en radie av 35 kilometer från Skene centrum finns det tio golfbanor. Den närmaste tillhör Marks Golfklubb. Banan ligger 1 kilometer från Kinna centrum. Hos Marks GK finns en 18-hålsbana som har hängt med ett tag samt en nybyggd 9-hålsbana.

Skidor

En livaktig förening är Skene Sim och Idrottssällskap. Förkortningen är SoIS, lite svår att tyda men det behövs inte då SoIS har stor verksamhet med utövare i flera idrotter. Bland annat är skidor en viktig verksamhet och några medlemmar ställer varje år upp i Vasaloppet och tävlar för hemmaklubben. Även om skidor är en utpräglad vintersport jobbas det en hel del även under den snöfria säsongen. Inte bara träning utan skidspåren måste underhållas så att underlaget blir så bra som möjligt då snön kommer.

Orientering

Samma förening, SoIS, har även en orienteringssektion. Klubben arrangerar egna tävlingar flera gånger om året och under vintern då det är kyligt och snöigt anordnar man tipspromenader för hela familjen med både vuxen- och barnfrågor.

Simning

Med tanke på föreningens namn vore det underligt om inte SoIS även hade simtävlingar, och det har de. Föreningen anordnar dessutom simskola med start i januari och augusti varje år om intresse finns.

Friidrott

Även här är SoIS aktiva mest inom löpning. Löpare från SoIS har placerat sig i Göteborgsvarvet och även i en del andra tävlingar som den internationella tävlingen Brooklyn Halv Maraton där en löpare i ungdomsklassen – där en av männen placerade sig som 4:a och fick se sig slagen av en ung dam från SoIS som sprang in på en tredje plats i ungdomsklassen för damer.

Boule

Om ungdomarna inte är aktiva i maraton så finns Skene Bouleklubb för de som inte vill springa men ändå idrotta och umgås i föreningslivet.


Comments are closed.